Hvad har søvn og dine nytårsfortsætter med hinanden at gøre?

En god nattesøvn styrker din motivation, din sult og evnen til at regulere dine følelser -alt sammen vigtige ingredienser til at overholde dine beslutninger

Indlæg af: Birgitte Hinz – 22. november 2021

Når vi tænker på søvn, handler det primært om vi får søvn nok og føler og udhvilede og friske. Eller om vi har fået for lidt søvn og er trætte i hverdagen – dvs. vi forbinder søvn med dens mest direkte konsekvenser, vågenhed og træthed.

Men vores søvn har virkelig mange andre funktioner. Og nogle af dem har direkte indflydelse på, hvor nemt eller svært du har ved at holde fast i din beslutninger, herunder dine nytårs fortsætter. Her kan du læse om to af dem, nemlig følelser og vægt.

Vores drømmesøvn styrer vores følelser

En god nattesøvn har afgørende betydning for vores følelsesregulering, dvs. i hvor høj grad følelserne eller fornuften har overtaget. Det er især vores drømmesøvn, også kaldet REM søvn, der har betydning for denne regulering. Under REM søvn reguleres de områder i hjernen, der styrer henholdsvis fornuft og vores følelsers liv. En god nattesøvn styrker den del af vores hjerne, der styrer rationel tankevirksomhed og impulskontrol. Mens søvnmangel lader vores dybereliggende følelsescentre få mere frit spil. Hvis vi ikke får nok REM søvn, er det følelserne, der får overtaget. Vi bliver lettere irritable, sure og udadreagerende eller grådlabile, opgivende og indad reagerende.

Den største del af vores REM søvn får vi i den anden halvdel af natten. Så hvis du vågner tidligt om morgenen og ikke kan sove videre eller hvis vækkeuret ringer en time eller to før du naturligt ville stå op – så er det din REM søvn, det går ud over.

Med den manglende REM søvn har vi svært ved at holde fast i fornuftsbeslutninger, som fx løbeturene, mere sund kost eller mindre alkohol. Så her ligger en af de store faldgruber i forhold til at holde fast i dine nytårs fortsætter (og her finder du i det hele taget årsagen til den følelsesmæssige rutsjetur, mange kan opleve ved for lidt søvn).

Sult og mæthed reguleres af hormoner, der er afhængige af om vi får nok søvn

Og så til vægten. Mange mennesker drømmer om at bære rundt på et par kilo mindre og leve sundere i forhold til mad og alkohol. Og alle de gode intentioner er mobiliseret, når vi træder ind i det nye år. Hvis vægttabet skal have en reel chance, er det dog vigtigt med en god nattesøvn.

I nattens løb reguleres en lang række af kroppens hormoner. Det gælder bl.a. de to hormoner ghrelin og leptin, som er med til at regulere vores følelse af sult og mæthed. Når vi ikke får nok søvn, skubbes begge hormoner ud af balance: niveauet af mæthedshormonet leptin falder (dvs. du skal spise mere for at føle dig mæt). Og niveauet af sulthormonet ghrelin stiger, så din sultfølelse er større end normalt.

Samtidig øges vores trang til hurtige kulhydrater. Så når vi ikke får nok søvn, er det frem med slikskålen, chips posen og kagefadet – styret af en indre trang, der kan være svær at overdøve. Og hvis fornuften så også er påvirket (pga. for lidt REM søvn), skal der en temmelig stærk viljestyrke til for at holde fast i en sund madplan med henblik på at tabe sig.

Prioriter din søvn og hold fast i dine beslutninger

Søvn har desuden indflydelse på områder som motivation, selverkendelse og stress niveau – alt sammen forhold, der også spiller ind, når vi over tid skal holde fast i vores beslutninger. Så hvis du virkelig mener det og ønsker at holde fast i dine nytårs fortsætter – også ind i februar – vil jeg anbefale, at du som en af dine strategier sørger for at få masser af søvn!

Held og lykke med dine nytårs fortsætter!

Vil du gerne lære at sove bedre? Så kan du også booke individuel behandling hos Søvnskolen

Vækkeur, der ringer

Derfor ødelægger sommertid din søvn

Derfor ødelægger sommertid din søvn D. 26 marts stiller vi uret en time frem til sommertid – og mister dermed kollektivt en times søvn. Denne ene times søvntab for millioner af mennesker verden over giver os et unikt indblik i søvnens betydning for vores fysiske og mentale helbred. Indlæg af: Birgitte Hinz – 4. marts

Læs mere »
hygge foran fjernsynet

Får du søvn nok i ugens løb?

Alle taler og skriver om, at vi får for lidt søvn. Men det kan være svært at prioritere sin søvn fremfor aftenhyggen. Og svært at vide, hvor mange timers søvn man egentlig har brug for.

Læs mere »