Stress mindsker vores evne til at sove godt – og søvnmangel er i sig selv en stressfaktor for vores krop og hjerne. Få indblik i sammenhængen mellem søvn og stress og få redskaber til en bedre søvn i pressede perioder
Et tidligt og gennemgående symptom på stress er søvnbesvær. Mange mennesker begynder at sove dårligt i en presset eller stressfyldt periode – det kan være tiden med småbørn, en vanskelig skilsmisse eller en presset periode på jobbet. Du oplever måske besvær med at falde i søvn om aftenen, opvågninger om natten eller for tidligt om morgenen. Selv hvis du faktisk får sovet, påvirker stress din søvnkvalitet, så du ikke føler dig udhvilet den følgende dag.
Søvnbesvær på grund af stress kan også blive en mere permanent tilstand: selvom tingene i dit liv er faldet på plads igen, kan den dårlige søvn blive hængende som en tillært dårlig vane – din hjerne har simpelthen lært at sove dårligt! Derfor er det vigtig at forholde sig til stressrelateret søvnbesvær så tidligt som muligt.
Undervejs i foredraget kommer I til at høre om:
- Hvordan den almindelige søvn er bygget op og hvordan den forstyrres af stress
- Hvordan en god nattesøvn ’nulstiller’ vores stresshormon kortisol
- Hvordan man kan håndtere tankemylder, kropslig uro og angst før sengetid
- Hvordan kroppens stress-respons fungerer og hvordan vi kan lære at aktivere dens modsætning, kroppens ro/hvile-respons med søvnøvelser
En forudsætning for at man kan falde i søvn og sove igennem er, at der er ’ro på’, både i kroppen og tankerne. I foredraget vil du blive introduceret til et par beroligende og søvndyssende øvelser, som du efterfølgende får adgang til på lydfil. Søvnøvelserne består af små, fysiske bevægelser, som aktiverer kroppens ro/hvile respons. Øvelserne kan bruges til at få ro på nervesystemet, dæmpe tankemylder og øge din evne til at falde i søvn og sove igennem.