De fleste mennesker forbinder søvnmangel med træthed

træt mand sidder på kanten af sengen

Og træthed er da også den mest tydelige og mærkbare konsekvens af for lidt søvn. Men samtidig er den kun toppen af isbjerget

Indlæg af: Birgitte Hinz – 2. august 2022

Søvnmangel har utrolig mange andre konsekvenser – både på den korte og den lange bane. Så læs med her, hvis du vil vide lidt om, hvad der skjuler sig i dybet, bag trætheden.

Når vores søvn er velfungerende, reguleres alle de processer, der skal til for at vi er mentalt og fysisk velfungerende. Vi føler os udhvilede og veltilpasse i egen krop. Omvendt forstyrrer større eller mindre grad af søvnmangel disse processer og det har forskellige konsekvenser.

Efter blot en enkelt nats dårlig søvn har vi sværere ved at koncentrere os. Vi har sværere ved at lære nyt og huske det, vi allerede har lært. Vi begynder at lave fejl, vores humør svinger og vi har mindre overskud til andre mennesker.

Søvnmangel på den korte og den lange bane

Efter blot et par nætters mangelfuld søvn er vi rent kognitivt i samme tilstand som ved 1 promille alkohol i blodet (undersøgelser viser, at kombinationen af søvnunderskud og alkohol er den primære synder i ’alkoholrelaterede’ ulykker). Samtidig påvirkes vores stressniveau: en god nattesøvn søger for at ’nulstille’ vores stresshormon kortisol. Den samme regulering finder ikke sted ved for lidt søvn – og dermed starter vi dagen med forhøjede mængder af stresshormon i kroppen og med øget risiko for at udvikle stress. Vores immunforsvar bliver også påvirket, vi bliver lettere syge og fx virker vaccinationer ikke lige så godt som i en veludhvilet krop.

På den rigtig lange bane forbindes dårlig søvn med sygdomme som Alzheimers og andre neurodegenerative sygdomme. Det sker fordi hjernens udrensning af affaldsstoffer – som primært finder sted under den dybe søvn i den første halvdel af natten – ikke fungerer optimalt. Over tid sker der en opbygning af de affaldsstoffer, der er med til at ødelægge vores hjernevæv.

Man kan vænne sig til træthed

Man skal huske, at alle disse konsekvenser af dårlig søvn rammer statistisk. Dvs. vi bliver ramt forskelligt. Nogle mennesker er følsomme overfor søvnmangel, andre er mere robuste. Samtidig vender vi hurtigt tilbage til normalen, når vi igen får vores fulde søvn. Så lad være med at gå i panik og tro, at det er med livet som indsats, hvis du i en periode sover dårligt.

Omvendt oplever mange mennesker ikke træthed, hvis de gennem en længere periode får for lidt søvn. Dvs. man kan vænne sig til træthed – og i samme proces reduceres vores selverkendelse omkring denne træthed, fuldstændig som ved indtagelse af alkohol (’bare giv mig bilnøglerne, jeg kan sagtens køre hjem’).

Så jo mere søvnunderskud, vi har opbygget, jo mindre er vi selv i stand til at vurdere vores funktionsevne, både mentalt og fysisk.

Får du søvn nok?

Hvis du er i tvivl om du får søvn nok, er her nogle få tegn du kan vurdere dig selv efter.

Du får nok søvn, hvis du:

  • kan komme igennem morgenen uden en kop kaffe
  • ikke mærker træthed i løbet af formiddagen
  • ikke er lammet af træthed om eftermiddagen, hvor vi har et døgnrytmebestemt dyk i vores energiniveau
  • ikke falder omkuld af træthed om aftenen, men bruger lidt tid på indsovning, 15-20 minutter er helt normalt

OBS. Hvis du er inkarneret B-menneske, der skal passe ind i en A rytme, kan du ikke undgå morgen- og formiddagstræthed.

Til gengæld peaker du ud på eftermiddagen og føler dig ikke træt om aftenen, men først engang over midnat.

Prøv at sove 30 minutter længere i to uger

Mit råd til de fleste mennesker er: prøv at sove 30 minutter mere om natten i et par uger. Det vil gøre underværker for dit velbefindende og din krop og din hjerne vil takke dig.

Du vil måske opdage, at du faktisk ikke får søvn nok – og når du har mærket forskellen, er det nemmere at vælge den ekstra søvn til, selvom det giver mindre tid til ’voksentid’ efter børnene er puttet, Netflix, sociale medier osv.

Rigtig god fornøjelse med det, hvis du kaster dig ud i dit eget søvneksperiment!

Vil du gerne lære at sove bedre? Så kan du også booke individuel behandling hos Søvnskolen

Vækkeur, der ringer

Derfor ødelægger sommertid din søvn

Derfor ødelægger sommertid din søvn D. 26 marts stiller vi uret en time frem til sommertid – og mister dermed kollektivt en times søvn. Denne ene times søvntab for millioner af mennesker verden over giver os et unikt indblik i søvnens betydning for vores fysiske og mentale helbred. Indlæg af: Birgitte Hinz – 4. marts

Læs mere »
hygge foran fjernsynet

Får du søvn nok i ugens løb?

Alle taler og skriver om, at vi får for lidt søvn. Men det kan være svært at prioritere sin søvn fremfor aftenhyggen. Og svært at vide, hvor mange timers søvn man egentlig har brug for.

Læs mere »