Kontakt Søvnskolen
- Birgitte Hinz
- Astrupvej 89, 2700 Brønshøj
- 51 27 87 30
- info@soevnskolen.dk
- cvr: 34 33 31 06
© 2025 Søvnskolen
Søvn får i disse år stigende opmærksomhed, når det gælder arbejdsmiljø og sundhedsfremme. Vi ved, at søvn er en afgørende trivselsfaktor, med stor betydning for produktivitet og sygefravær
Her på siden får du sat tal og ord på betydningen af søvn i arbejdssammenhæng. Du er velkommen til at ringe til mig på 51 27 83 30 for mere baggrundsviden.
Kilder:
Sygdomsbyrden i Danmark, 2016
Den nationale sundhedsprofil 2021
Direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk, glæder sig over at der er kommet mere fokus på vigtigheden af at sove ordentligt. Men det er stadig en underkendt risikofaktor, som mange danskere ikke har nok viden om, vurderer han…. Derfor ville det også være oplagt at tilføje et S for Søvn til de fire KRAM-faktorer, som siden 2007 har dannet udgangspunkt for sundhedsindsatser rundt om i landets kommuner og regioner.
Samvirke, marts 2017
Mange arbejdspladser lever af medarbejdernes analytiske og kreative evner. Dagene kan være præget af stort ansvar, høj mødeaktivitet eller mange deadlines. Det giver grund til at passe på den enkelte medarbejders mentale og psykiske trivsel – og dermed søvnen.
Vores hjerne er utrolig følsom overfor søvnmangel. Søvnmangel nedsætter vores:
Hvis I er en arbejdsplads, der arbejder med mennesker, så er en af jeres kompetencer at kunne møde borgere og patienter med empati.
Vores søvn regulerer hjernens følelsescentre. En dårlig nattesøvn gør vores handlinger mere automatiske, mens en god nattesøvn øger vores varme, indlevelse og omsorg for andre mennesker.
Det samme gælder os selv. Vi bliver bedre til at passe på os selv og mærke vores grænser og behov for pauser, så vi ikke giver mere ud, end vi reelt har overskud til. Det nedsætter risikoen for udbrændthed og sygefravær.
Mange arbejdspladser er åbne døgnet rundt. Som modsætning til det er vores krop indrettet til at være aktive om dagen og sove om natten. Fx får mange 1-3 timers mindre søvn på dage med natarbejde – og det medfører træthed, både i dagtimerne og om natten.
En forskudt døgnrytme og manglende søvn kan medføre:
På en arbejdsplads med fysisk hårdt arbejde eller lange arbejdsdage, har kroppen brug for ordentlig restitution. Det kræver en god søvn, hvor vores muskler, væv og immunforsvar genopbygges.
Søvnen sørger samtidig for, at evner som reaktionstid og problemløsning styrkes. Hvis man er i søvnunderskud, mindskes evnen til selvvurdering – det vil sige forståelse af, hvor træt man egentlig er. Det kan medføre arbejdsulykker, herunder trafikulykker på grund af træthedskørsel.
En all round viden om søvnens betydning kan styrke sikkerhed og restitution på den enkelte arbejdsplads.
Kontakt Søvnskolen
© 2025 Søvnskolen