Følg med i bloggen
Kontakt Birgitte
- Birgitte Hinz
- Astrupvej 89, 2700 Brønshøj
- 51 27 87 30
- info@soevnskolen.dk
- cvr: 34 33 31 06
© 2024 Søvnskolen
Dette online kursus hjælper dig med at genvinde din søvn – og dermed dit overskud – på bare 5 moduler.
Kurset giver dig gennemprøvet viden om, hvordan du med enkle greb kan få en bedre nattesøvn. Du får indblik i de ‘knapper’, du kan skrue på, når søvnen driller, og hvordan du kan anvende dem i praksis. Når du ved, hvordan søvnen fungerer – hvad der støtter den og hvad der forstyrrer den – kan du nemt regulere dig tilbage til en god søvn og dermed større overskud.
Kurset foregår online via zoom. Her mødes du med maks. 7 andre deltagere og søvnekspert Birgitte Hinz. Kurset tager udgangspunkt i mine 12 års erfaring som behandler af søvnbesvær.
Hen over 5 moduler gennemgår vi 5 forskellige temaer, som gør dig i stand til at vende tilbage til en sund og restituerende søvn.
På forløbet får du trin for trin præsenteret konkret viden og redskaber, som kan påvirke din søvn og din døgnrytme. Alle moduler har til formål at opbygge vaner, der forankrer den gode søvn i din hverdag. Jeg sætter løbende fokus på, hvordan du selv implementerer redskaberne i din hverdag.
Inden kursusstart får du tilsendt en søvndagbog, som du skal udfylde i 3 dage og returnere til mig. I dette første modul ser vi på deltagernes søvnproblematikker ud fra søvndagbogen. Du lærer om de to dynamikker, der styrer din søvn – døgnrytme og søvnpres – og om hvornår det er optimalt at stå op og gå i seng og må man tage en lur. Endelig ser vi på din personlige døgnrytme (om du fx er A eller B menneske) og hvordan kan du tilpasse din døgnrytme til din hverdag.
Vi ser på de områder i hverdagen, der kan have stor indflydelse på din døgnrytme. Det drejer sig om mængden og timingen af blandt andet kost, motion, lys, mørke, varme og kulde. Desuden ser vi på forskellen mellem at være træt og være søvnig Lær, hvordan du kan styrke din døgnrytme – og dermed din søvn – ved at regulere på disse forhold.
I dette modul ser på på den største synder i forhold til at holde dig vågen – nemlig et nervesystem, der er på overarbejde. Du kommer til at høre om hjernens speeder og bremse og hvad der skal til for at du kommer over i ro/hvile systemet. Vi ser på, om du kører på for høj energi (‘stress’) eller for lav energi (‘udbrændthed’) og hvordan de på forskellig vis påvirker søvnen.
En anden stor synder i forhold til søvnmangel er det man kalder ’tillært søvnbesvær’. Din hjerne har på et presset tidspunkt i dit liv lært at sove dårligt – og det bliver den jævnligt ved med, indtil den lærer noget nyt. I dette modul lærer du, hvordan du kan træne din hjerne tilbage til en god søvn. Og ud fra de samme principper kan du i øvrigt lære at undgå at skulle op og tisse om natten – også selvom du er oppe i årene.
Hvordan er det gået med din ‘genoptræning’ af hjernen i forhold til din søvn siden modul 4? Hvordan er det gået med de øvrige tiltag? Du skulle nu gerne være i mål med din søvn. Og samtidig er vi forskellige, så hvilke tiltag har fungeret for den enkelte? Det slutter vi af med at skitsere, så du ved hvilke knapper, du skal skrue på i fremtiden, hvis din søvn i en periode bliver sårbar igen.
Til hvert modul får du præsenteret en søvnøvelse eller kropsskanning, som jeg anbefaler at du træner mellem modulerne. Søvnøvelserne er beregnet til at dæmpe hjernens speeder og få dig over i ro/hvile systemet. Det samme er de to kropsscanninger – og de giver dig desuden en bevidsthed om de områder i krop og ansigt, der tit er spændte, når vi er trætte – og faktisk kan være med til at holde os vågne, fremfor at glide over i ro/hvile systemet.
Søvnunderskud har mange konsekvenser udover selve trætheden. Det påvirker fx dit immunforsvar og gør dig mere modtagelig overfor sygdom. Det gør dig også mere sårbar overfor små problemer i hverdagen, som du ellers nemt kunne klare. Her er 10 områder i din hverdag, som påvirkes af søvnbesvær.
1. søvnmangel gør dig træt og skaber mangel på koncentration og overblik
2. gør det sværere at huske og at lære nyt
3. gør dig mere følelsesladet, enten mere vred og irritabel (udadreagerende) eller mere ked af det og sårbar (indadreagerende)
4. øger din risiko for stress
5. øger din risiko for smerter, spændinger og sygdom
6. mindsker din motivation, fx til andre sundhedstiltag som motion
7. mindsker din reaktionstid, fx på jobbet, i trafikken og i sport
8. øger din risiko for overvægt og diabetes 2
9. mindsker din evne til kreativitet, problemløsning, empati og samarbejdsevner
10. giver dig mindre overskud til alt det, der er vigtigt i dit liv – familie, job, venner…
Du er velkommen til at ringe til mig, hvis du har spørgsmål eller gerne vil skrives op til et af kurserne. Prisen er kun 3700 kr – plus moms for virksomheder, uden moms for private.
Hvert modul varer halvanden time. Derudover aftaler vi fra gang til gang, hvad ‘hjemmeopgaverne’ består i. Det kan være at udføre en søvnøvelse dagligt (ca. 15 minutter), inkludere noget bevægelse i sin hverdag på bestemte tidspunkter (ca. 20 minutter), udfyldning af søvndagbog inden kurset og en døgnrytmedagbog under kurset (ca. 5 minutter dagligt). Der kan sagtens komme flere ‘opgaver’ til, men de vil som regel indgå naturligt i dine daglige rutiner. Jeg anbefaler dog, at man har tid og overskud til at deltage i forløbet, også fordi der kan ske forskydning i din søvn på grund af de ting, vi laver. Så deltag ikke i kurset i samme periode, som du har deadlines på jobbet eller konfirmation derhjemme – men i en rolig og forudsigelig periode.
Hvis du bliver forhindret i at deltage i et modul, får du det tilsendt efterfølgende. Det vil sige, at du får den samme information som alle andre, men ikke selv kan stille spørgsmål på præcis dette modul. Her kan du dog bruge facebook gruppen eller sende en mail til mig.
Undervisningen foregår på zoom. Inden hvert modul, modtager du et link til undervisningen. Du klikker på linket og bliver lukket ind i gruppen. Du kan selvfølgelig ringe til mig, hvis der opstår problemer med at komme ind.
Ja, det er det. Når jeg har haft klienter i forløb med livslang søvnbesvær – eller bare en let søvn – handler det for nogens vedkommende om et følsomt nervesystem (som fx ‘særligt sensitive’). For mange handler det om, at der har været en eller anden form for uro i deres opvækst, skilsmisse mellem forældrene, manglende støtte eller nærvær derhjemme, problemer i skolen. I begge tilfælde kan søvnen hjælpes ved at arbejde med beroligelse (modul 4), viden om søvnregulering (modul 1) og tiltag, der støtter døgnrytmen (modul 2).
Ja, helt bestemt. Tankemylder er et af de symptomer, vi lægger mærke til. Men i virkeligheden er tankemylder blot en række af symptomer, som hænger sammen med et overaktivt nervesystem (modul 4). Andre, mindre synlige tegn kan være spændte muskler, tendens til hovedpine, hyppige forkølelser, irritation. Tankemylder behøver heller ikke handle om bekymringer (som mange tror), men er et udtryk for at tankerne kører hurtigt og måske i ring, fx omkring opgaver, man skal føre ud i livet, spændende projekter mm.
Det kan du sagtens. Facebook gruppen er tænkt som et sted, hvor deltagerne kan dele erfaringer med hinanden. Hvis der opstår spørgsmål, som er relevant for alle, sender jeg en mail ud til alle deltagerne.
Kurset henvender sig til mennesker, som har besvær med deres søvn på grund af nuværende eller tidligere stress. Eller mennesker, som har oplevet at de har sovet dårligt det meste af deres liv, måske på grund af uro i opvæksten. Eller mennesker, som er begyndt at sove dårligt i en presset periode af deres liv, fx travlhed på jobbet, skilsmisse eller tiden med småbørn. Mange oplever at livet går videre og tingene falder til ro, men den dårlige søvn bliver hængende. Her er søvnen blevet en dårlig vane, som skal aflæres.
I alle disse situationer skyldes den dårlige søvn en overaktivering af nervesystemet, en slags ‘indre stress’.
Kurset handler ikke om situationer, hvor søvnen bliver påvirket ‘udefra’. Det kan skyldes sygdom og smerter. Natarbejde. At være forældre til små børn, der vækker dig om natten. Hedeture i forbindelse med overgangsalder. Akut stress eller sorg. Depression, angst eller andre psykiske lidelser.
Hvis du er i tvivl om kurset er noget for dig, så er du velkommen til at kontakte mig for en snak. Du kan ringe til mig på mobil 51 27 87 30 eller sende en mail til info@soevnskolen.dk
Kontakt Birgitte
© 2024 Søvnskolen