Værdien af en god nattesøvn er høj - mens dårlig søvn nedsætter trivsel, sundhed og produktivitet

Søvn som sundhedsfremme

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk, glæder sig over at der er kommet mere fokus på vigtigheden af at sove ordentligt, men det er stadig en underkendt risikofaktor, som mange danskere ikke har nok viden om, vurderer han…. Derfor ville det også være oplagt at tilføje et S for Søvn til de fire KRAM-faktorer, som siden 2007 har dannet udgangspunkt for sundhedsindsatser rundt om i landets kommuner og regioner.

Samvirke, marts 2017

Med viden om søvn kan I sætte ind både individuelt og organisatorisk.
Kontakt mig, hvis I gerne vil høre mere om tiltag, der virker i forhold til søvn, trivsel og sygefravær

Arbejder du med mennesker?

Hvis du arbejder med mennesker, så er en af dine kompetencer at kunne møde din borger/elev/patient med empati.

Vores søvn regulerer hjernens følelsescentre. En dårlig nattesøvn gør dine handlinger mere automatiske, mens en god nattesøvn øger din varme, indlevelse og omsorg. 

Det samme gælder dig selv. Du bliver bedre til at passe på dig selv og mærke dine grænser og behov for pauser, så du ikke giver mere ud, end du reelt har overskud til.

Søvn og stress

Søvnmangel er et af de første tegn på stress. Og omvendt: en dårlig nattesøvn kan i sig selv skabe og fastholde stress, fordi kroppens stresshormoner ikke længere 'nulstilles' under søvnen.

På den anden side af stress oplever mange desuden at søvnen bliver ved med at drille - man taler om at den dårlige søvn er blevet en 'tillært dårlig vane'.

Det kan med andre ord betale sig at forholde sig til søvn både før, efter og under stress. Kontakt Søvnskolen og hør, hvordan man kan bryde den onde cirkel og få oparbejdet en bedre søvn igen.

Søvnmangel gør dig langsommere og svækker din evne til at holde fokus på en opgave. Det er oven i købet bevist, at disse evner bliver ringere efter bare én nat med for lidt søvn. Tænk lige over det: én nat. Det vil sige, at når du i dag beslutter, hvornår du vil gå i seng, så har det konsekvenser allerede i morgen.
vækkeur søvn
Birgitte Rahbek Kornum, Søvnforsker

Er hjernen dit vigtigste arbejdsredskab?

Lever du af dine analytiske eller kreative evner? Har du stort ansvar, høj mødeaktivitet og mange deadlines? Så er der grund til at passe på din hjerne – og din søvn.

Vores hjerne er utrolig følsom overfor søvnmangel. Søvnmangel nedsætter din:

  • koncentrationsevne og reaktionstid
  • evne til at gennemskue svære sammenhænge og tænke klart
  • evne til problemløsning og nytænkning
En god nattesøvn er nødvendig for produktivitet og præstation. Men også for at kunne lede andre mennesker med empati og indsigt. Den gode søvn er nødvendig hele vejen rundt.

Kontakt for mere info

Jeg holder foredrag om søvn på din arbejdsplads og kurser om søvn for HR, ledelse, TR og AMR. Kontakt mig gerne, hvis du vil videre mere. Du kan ringe til mig på mobil 51 27 87 30 eller sende en mail.

Få guiden til de

7 værdifulde trin til en bedre søvn

– som giver dig glæde i hverdagen og overskud til familie, job og fritid

Du kan når som helst afmelde dig Søvnskolens nyhedsliste med et enkelt klik inde i mailen. Jeg ser frem til at sende dig brugbar viden om søvn til at give dig en bedre hverdag.